fő tartalom

A jövőt itt és most írjuk

Hírkép: A jövőt itt és most írjuk

Dunaújváros nem csak pályázik az Európai Uniós kiírásokon, hanem egyre gyakrabban hallhatjuk, hogy újabb és újabb pályázatokon szerepel sikeresen. Legutóbb arról számoltunk be, hogy a LIFE Programnak köszönhetően egy dunaújvárosi társasház újulhat meg, most pedig a Duna Régió Program-ért izgulhatunk. Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester szerint: elkezdtük a jövőt írni.

Mi, dunaújvárosiak mindig is büszkék voltunk a múltunkra, büszkén tekintettünk a XX. századra. Míg mások lenézték, mi, akik itt nőttünk fel és itt élünk, pontosan tudjuk, hogy micsoda kincs volt a város, a régió és az ország számára is a Vasmű.

A múltunk kötelez

Szabó Zsolt alpolgármester szerint a maga idejében a Dunai Vasmű élen járt az ipari innovációban és élen járt abban is, hogy a gyár köré épülő új település lakói a minőségi munka mellett, minőségi környezetben, minőségi életvitelt tudjanak folytatni:

– Ahogy a rendszerváltás előtti évtizedekben a dunaújvárosiak maguk építették fel a gyárat és a várost, most a XXI. századi új kihívásokra reagálva nekünk is építő munkát kell folytatnunk. Nem várhatunk senki más segítségére, ezért vesszük kezünkbe a jövőépítő munkát, hogy a város a következő évtizedek nyertese legyen, egy olyan hely, ahol jó felnőni, tanulni, dolgozni és élni, ahonnan nem kell elmenni és ahova megéri visszajönni. Büszkék vagyunk arra, hogy önerőnkből eddig is rengeteg eredményt értünk el, az ország egyik legsikeresebb, nemzetközi szinten is példás, pályázó és pályázatokon győztes várossá váltunk. Nagy örömömre szolgál bejelenteni, hogy a Dunaújváros jövőjét nem mások, hanem mi magunk írjuk!

Várhatóan júniusban döntenek

A Duna Régió Program pályázatáról várhatóan júniusban dönt a kiíró és dönt az 1.8 millió euró sorsáról. Szabó Zsolt szerint ebben a projektben is magunkra vállaltuk az irányítást:

– Legújabb európai uniós pályázatunkon, egy minden elemében kivételes együttműködést hoztunk létre: 9 ország, 11 városát fogjuk össze. Olyan városokat, amelyek értik Dunaújvárost, hiszen maguk is régiós országok Csehországtól, Ausztrián, Szlovénián, Szerbián, Románián, Bosznia-Hercegovinán, Montenegrón át egészen Bulgáriáig. Egy impozáns tagokból álló, nemzetközi csapat vezetését vállalta magára Dunaújváros. A most megpályázott és jelenleg is elbírálás alatt álló pályázat elnevezése Duna Régió Program (Danube Region Programme) a projekt elnevezése pedig SteelCityZen. A 3 éves megvalósítási időszakkal rendelkező projekt célja, hogy a jelenleg az egész régiót sújtó nehéz gazdasági helyzetben utat mutasson az érintett települések és településeken élők számára, hogy megfékezze munkanélküliség kialakulását, hogy jobb, okosabb, zöldebb munkahelyeket teremtsen az itt élők számára.

Közös problémák, közös célok, közös megoldások

A városokat nemcsak a régiós közelség köti össze, hanem az is, hogy nagyjából hasonló méretű, erős ipari hagyományokkal rendelkező városokról van szó. Szabó Zsolt arról is beszélt, hogy értjük a közös problémákat, ezért keresünk rájuk közös megoldásokat a közös nemzetközi projekt keretében:

– Dunaújváros vezetésével Európa-szerte meglévő jó gyakorlatokra támaszkodva a partnerség közösen dolgozza ki, teszteli és alkalmazza azokat az eljárásokat és módszertanokat, amelyek a helyi munkaerő-piaci fejlemények szempontjából releváns adatok gyűjtésére, elemzésére és közlésére alkalmasak. Emellett a helyi és makro-regionális szakpolitikai keretrendszerek tesztelése és adatvezérelt készségek egyeztetésére irányuló intézkedések bevezetése segíti majd a munkaerőpiaci stabilitás megteremtését. Közösen dolgozunk majd a helyi készség-előrejelzési és egyeztetési mechanizmusok fejlesztésén, valamint a zöld és digitális átálláshoz igazodó helyi gazdasági diverzifikációs folyamatok támogatásán. És még valami. Köszönöm munkatársaimnak a kitartó munkát, amivel ezt a nem mindennapi együttműködést és nem mindennapi pályázatot elkészítettük! Arra kérem a dunaújvárosiakat, hogy szurkoljunk közösen a pályázat sikeréért, a sikeres dunaújvárosi jövőért!

  • Létrehozva: 2024. április 8.